Xinxim de Galinha is a typical recipe from the Bahian region of Brazil. Xinxim de Galinha is a delicious chicken with shrimp and peanut Brazilian dish. The recipe's use of azeite dende (Palm Oil) gives this dish an unusual yet authentic Brazilian taste.

Xinxim de galinha Gluten-free gf; Dairy-free df "This chicken and shrimp stew hails from the Afro-Brazilian region of Bahia ('xim xim' is an African term for stew). Categories: Poultry dishes; Seasonal Dishes; Winter Dishes. This dish is an interesting one… Best way to describe it would be Its like a curry but without any curry spices! sort of like a chicken Korma.

Ingredientes: Xinxim de galinha

  1. 700 gramas coxas e sobrecoxas, sem pele.
  2. 1/3 de xícara de chá amendoim torrado.
  3. 1/3 de xícara de chá castanhas-de-caju.
  4. 2 colheres de sopa cheias azeite de dendê.
  5. 1 colher de sopa azeite de oliva.
  6. 1/2 colher sopa gengibre ralado.
  7. 1/4 xícara de chá camarões secos.
  8. quanto baste camarões secos inteiros, sem as cabeças (opcional).
  9. 2 dentes alho amassados.
  10. 1 cebola grande.
  11. 1 pimentão vermelho ou amarelo picado.
  12. 1 tomate picado.
  13. 1/2 xícara de chá leite de coco.
  14. a gosto sal e pimenta-do-reino (a gosto).
  15. a gosto açafrão.
  16. a gosto pimenta dedo-de-moça picado (opcional).
  17. a gosto coentro e cebolinha.
  18. 1 limão.

The Xinxim Chicken (Xinxim de Galinha) Xinxim chicken is a traditional Brazilian dish of african origin from the Bahia state: this dish was imported to Brazil from the african slaves in the colonial period. Back then it was served only to the poor, working the plantations, and ironically today it is one of the most coveted dishes of the. Xinxim de Galinha, The Hot&Chilli way. wine paring: Mirabeau Rosé from Provence, 'aromas and flavours of wild strawberry, raspberry and redcurrant , light and lively on the palate, it's an absolute thirst quencher' by my mate Denise, The Wine Sleuth. Xinxim de Galinha is usually served with plain white rice. I served it with brown basmati rice. I liked the nuttiness of the rice with the flavours of the stew.

Modo de Preparo: Xinxim de galinha

  1. Tempere os pedaços do frango om alho, sal, pimenta do reino, limão e açafrão. Deixe por 30 minutos no marinado..
  2. Aqueça o azeite de oliva e o de dendê numa panela grande e acrescente rodelas da metade da cebola. Deixe refogando por alguns minutos..
  3. Acrescente os pedaços de frango e deixe refogar por 20 a 25 minutos, mexendo de vez em quando..
  4. No liquidificador, bata a cebola restante, um pouco de cheiro verde, o amendoim, as castanhas de caju, o camarão seco (reserve alguns inteiros), o gengibre ralado e o leite de coco e meia xícara de água. Bata até tudo ficar homogêneo..
  5. Adicione essa mistura de temperos ao frango refogado e acrescente alguns camarões secos inteiros (sem cabeças). Se não tiver camarão seco, acrescente camarões frescos. Junte o tomate, o pimentão, a pimenta dedo-de-moça, mais cheiro verde e acerte o sal, se for necessário..
  6. Misture tudo e deixe cozinhar em fogo brando por aproximadamente 15 a 20 minutos ou até o frango ficar macio. Caso seja necessário, adicione mais meia xícara de água. Mexa de vez em quando para não grudar no fundo da panela. Decore com pimentas biquinho se quiser e coentro picado, na hora de servir! Bom apetite!.

This dish might not be everyone's cup of tea as the flavour of the dried shrimps is not subtle. We enjoyed it as we love dishes with big flavours. Xinxim de galinha is a relatively straightforward but marvelously delicious chicken stew - pieces of chicken are quickly browned, then cooked in a thick rich sauce until the chicken is tender.

In xinxim, the sauce consists of ground dried shrimp and nuts combined with Bahia's ever-present, brilliant yellow palm oil, dendê. An easy and delicious Brazilian dish of chicken and prawns braised in coconut. The main things that you might not have to hand to make xinxim de galinha are dendê and dried shrimp. The shrimp are easily found in any Chinese or Asian store.